Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Warmtepomp

Meer rendement met een warmtepomp

Kies voor een gasvrije verwarming van je woning en omarm een groenere toekomst met een warmtepomp. Naast milieuvriendelijkheid biedt een gasloze woning ook financiële voordelen, zoals actuele subsidiemogelijkheden. Duik dieper in dit onderwerp en ontdek hoe het werkt en welk model het beste past bij jouw woning. Door zonne-energie te combineren met een warmtepomp, kan de efficiëntie van het systeem worden verhoogd en kan het gasverbruik voor warm water op jaarbasis tot wel 60% worden verminderd.

Wat is een goede warmtepomp?

Een goede warmtepomp is een goed alternatief voor een traditionele cv-ketel. Warmtepompen kunnen zelfstandig of in combinatie met de cv-ketel functioneren. In het laatste geval spreken we van een hybride warmtepompsysteem. Een warmtepomp kan samenwerken met een bestaand cv-systeem om energie efficiënt over te dragen naar het verwarmingswater. Een zelfstandig werkende elektrische warmtepomp gebruikt en benut efficiënt de warmte uit natuurlijke bronnen. Dit natuurkundige proces, waarbij warmte wordt geabsorbeerd bij het verdampen van een vloeistof en vervolgens weer wordt afgegeven bij het condenseren, maakt de elektrische warmtepomp bijzonder energiezuinig.

Populaire warmtepomp lucht water

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een goed alternatief voor een traditionele cv-ketel. Warmtepompen kunnen zelfstandig of in combinatie met de cv-ketel functioneren. In het laatste geval spreken we van een hybride warmtepompsysteem. Een warmtepomp kan samenwerken met een bestaand cv-systeem om energie, efficiënt over te dragen naar het verwarmingswater. Een zelfstandig werkende elektrische warmtepomp gebruikt en benut efficiënt de warmte uit natuurlijke bronnen. Dit natuurkundige proces, waarbij warmte wordt geabsorbeerd bij het verdampen van een vloeistof en vervolgens weer wordt afgegeven bij het condenseren, maakt de elektrische warmtepomp bijzonder energiezuinig.

Voordelen van een warmtepomp

Een van de grootste voordelen van de hybride warmtepomp, is dat je het gebruik van gas kunt verminderen. Een all-electric warmtepomp maakt het mogelijk om zelfs helemaal te stoppen met gas. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar leidt ook tot een besparing op je energiekosten. Met de voortdurende klimaatuitdagingen en het streven van Nederland om in de nabije toekomst alle huishoudens volledig gasloos te maken, is het raadzaam om nu te overwegen over te stappen op een warmtepomp. Een warmtepomp verwarming draagt bij aan energiebesparing, milieuvriendelijkheid en constante verwarming. En er is meer goed nieuws: de overheid biedt momenteel subsidiemogelijkheden voor de aanschaf van een warmtepomp, wat de investering nog aantrekkelijker maakt. Bereid je voor op de toekomst en verdiep je in de vele voordelen die de verschillende soorten warmtepompen bieden!

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen en er bestaan diverse types, elk met hun eigen warmtebron. Veelal halen ze warmte uit de buitenlucht, maar er zijn ook varianten die warmte uit de bodem halen of genereren via PVT-dakpanelen. Daarmee heb je geen buitenunit nodig. De ventilatiewarmtepomp, ideaal voor huizen met mechanische ventilatie, benut de afgezogen binnenlucht voor verwarming en tapwater. Ook is er de monoblock-warmtepomp: een alles-in-één-systeem voor binnen- of buitenplaatsing.

Warmtepompen kunnen goed samenwerken met lage temperatuur radiatoren, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verdeeld.

Verken het uitgebreide overzicht van de verschillende soorten warmtepompen, van bodem- en watersystemen tot PVT-panelen, en ontdek de specifieke voordelen en beperkingen van elk type warmtepomp.

Warmtepomp: minder of niet meer afhankelijk van gas

Warmtepompen zijn onmisbaar in de transitie naar een duurzamere toekomst. Alle soorten warmtepompen maken gebruik van externe warmtebronnen en zetten deze om in verwarmingsenergie voor woningen. Hoewel het gebruik van een warmtepomp leidt tot een hoger stroomverbruik, wordt die stroom uiterst efficiënt ingezet: uit slechts 1 kWh stroom kan een warmtepomp tot 5 kWh warmte genereren. Een hybride variant vermindert je gasverbruik met wel 60% – een belangrijke stap op weg naar een gasvrije toekomst. Bij een hybride warmtepomp springt de cv ketel alleen bij als het erg koud is of als het huis snel moet opwarmen. Overstappen naar een volledig elektrische of hybride warmtepomp reduceert de CO2-uitstoot aanzienlijk. En naarmate groene stroom steeds duurzamer wordt opgewekt, wordt de milieu-impact alleen maar kleiner. Om de kosten voor het extra stroomverbruik te compenseren kun je eventueel zonnepanelen laten plaatsen.

cop warmtepomp

COP: het rendement van de warmtepomp

Het rendement van all-electric warmtepompen wordt voornamelijk uitgedrukt in COP (Coefficient of Performance) en SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Een COP van 3 geeft bijvoorbeeld aan dat elke 3 kW elektriciteit 9 kW warmte oplevert. Vanwege variaties, waaronder buitentemperatuurschommelingen, wordt het jaargemiddelde aangegeven in SCOP. Een SCOP van 4 houdt in dat er vier keer zoveel warmte wordt geleverd als de verbruikte elektriciteit, wat neerkomt op een rendement van 400%. Ter vergelijking: de huidige cv-ketels hebben een rendement van ongeveer 93%. Dit illustreert het superieure rendement van warmtepompen en het belang ervan voor een duurzamere toekomst.

Geluid: waar plaats je de buitenunit?

Net als een airco beschikken hybride en volledig elektrische warmtepompen, die werken met buitenlucht als bron, over een buitenunit. Deze buitenunit kan geluid produceren, vooral bij lage buitentemperaturen tijdens de herfst, winter en het vroege voorjaar. Bovendien kan een all-electric warmtepomp ‘s nachts actief zijn en zo geluidsoverlast veroorzaken.

Het geluidsniveau is afhankelijk van het vermogen: hoe krachtiger de warmtepomp, hoe luider de buitenunit. Toch ervaart 72% van de warmtepompeigenaren nooit enige geluidsoverlast. Er zijn wettelijke grenzen aan het geluid dat een buitenunit mag produceren: overdag maximaal 45 dB(A) en ‘s avonds en ‘s nachts maximaal 40 dB(A) aan de erfgrens.

Om de geluidsoverlast te beperken, is het raadzaam om een warmtepomp met een laag geluidsvermogen te kiezen. Een strategische plaatsing en geluiddempende behuizing kunnen eveneens helpen. Warmtepompen met de bodem of PVT-panelen als bron zijn nagenoeg geruisloos.

Tips voor het efficiënt kiezen en plaatsen van je warmtepomp-buitenunit

  1. Kiezen van de juiste warmtepomp: Begrijp het verschil tussen hybride en volledig elektrische warmtepompen en bepaal welke optie het best bij je woonruimte past.
  2. Minimaliseren van geluid: Kies de meest geschikte warmtepomp met een laag geluidsvermogen om mogelijke geluidsoverlast in je woning en de omgeving te voorkomen.
  3. Strategische plaatsing van de buitenunit: Positioneer de unit op een plek waar het geluid minder invloed heeft op zowel jou als je buren.
  4. Respecteer de geluidsnormen: Houd altijd rekening met de wettelijke geluidsnormen betreffende de afstand tot de erfgrens.
  5. Geluiddempende oplossingen: Overweeg een geluiddempende kast of andere oplossing om het geluid van de warmtepomp te verminderen.
  6. Omgevingsfactoren: Factoren als de windrichting kunnen de mate van geluidsoverlast van een warmtepomp beïnvloeden. Houd hier rekening mee bij de plaatsing.
  7. Onderhoud van de buitenunit: Zorg dat de unit goed bereikbaar is voor routinecontroles en onderhoud.
  8. Esthetische integratie: Integreer de buitenunit op een plek waar deze visueel het minst stoort, zonder de efficiëntie te belemmeren.
  9. Optimale energie-efficiëntie: Plaats de buitenunit op een locatie voor maximale efficiëntie, rekening houdend met externe warmtebronnen of zonlicht.
  10. Deskundig advies: Overleg altijd met een warmtepompspecialist of gecertificeerde warmtepompinstallateur om de beste locatie en warmtepomp voor jouw situatie te selecteren.
Waar buitenunit warmtepomp plaatsen
Warmteverliesberekening - Gasloze woningen

Warmteverliesberekening

Een warmteverliesberekening is cruciaal om het exacte warmteverlies van een woning te bepalen. Hierdoor voorkom je dat je de verkeerde warmtepomp kiest. Door factoren als isolatiekwaliteit, grootte, oriëntatie en klimaatomstandigheden mee te wegen, wordt een nauwkeurige inschatting verkregen van de benodigde warmtecapaciteit. Deze berekening zorgt ervoor dat het verwarmingssysteem adequaat is gedimensioneerd, wat overbesteding en inefficiënt energieverbruik voorkomt. Daarnaast garandeert het een constant comfortabel binnenklimaat. Kortom, het uitvoeren van een warmteverliesberekening is een investering in zowel comfort als economische efficiëntie.

Wij maken een warmteverliesberekening op maat in het online energieadvies:

Welke warmtepomp past bij mijn woning?

Wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen, heb je daar waarschijnlijk een goede reden voor. Bijvoorbeeld omdat je cv-ketel zijn beste tijd gehad heeft, of omdat je verlangt naar een duurzamere woning en minder energiekosten. Misschien wil je zelfs jouw CO2-voetafdruk verminderen. De vraag die echter rijst is: is jouw huis wel gereed voor een warmtepomp? Deze gereedheid is afhankelijk van diverse factoren, zoals de isolatie en je huidige verwarmings- en ventilatiesysteem.

De voordelen van overstappen zijn aanzienlijk, maar eerst moet er gewerkt worden aan de rest van de woning. Goede isolatie vormt de eerste stap in dit traject. Hoewel veel moderne woningen al adequaat geïsoleerd zijn, kan extra isolatie aanbrengen voordelig zijn. Als je woning volledig geoptimaliseerd is, kun je met vertrouwen de aankoopfase ingaan.

Ons uitgewerkte stappenplan biedt een heldere route voor een soepele overgang naar het juiste type warmtepomp. Maar na de voorbereiding van je woning, welke warmtepomp kies je dan?

Volledig elektrisch of een hybride warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor zowel het verwarmen van je huis als het leveren van warm water voor de badkamer. Wel moet je dan elektrisch gaan koken. Hierdoor maakt deze warmtepomp een volledig gasvrije woning mogelijk. Deze combi, ook wel all-electric genoemd, is ideaal voor goed geïsoleerde huizen.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een moderne cv-ketel. Wanneer de warmtepomp tijdens koudere dagen als woningverwarming tekortschiet, neemt de cv-ketel het over en zorgt dan ook voor warm tapwater. Ondanks dat een hybride systeem geen perfecte isolatie vereist, verhoogt betere isolatie wel de efficiëntie. De mate van woningisolatie kan je helpen een weloverwogen keuze te maken tussen een elektrische en hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp

Verwarm je water tot 70 graden met een hoog temperatuur warmtepomp

Een hoge temperatuur warmtepomp (HT-warmtepomp) is een uitstekende duurzame oplossing voor het verwarmen van bestaande woningen. Deze warmtepompen kunnen water tot 70 graden verwarmen, waardoor traditionele radiatoren op hoge temperaturen verwarmd kunnen worden, vergelijkbaar met conventionele cv-systemen. Dankzij hun vermogen om zelfs in extreme kou efficiënt te werken, vormen ze een aantrekkelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Bovendien kan een HT-warmtepomp worden gekoppeld aan zonnepanelen, waardoor je gebruik kunt maken van duurzame energie. Het gebruik van een buffervat is essentieel om pieken in de warmtevraag op te vangen en de energiekosten te verlagen door warmte ‘s nachts op te slaan.

Warmtepomp kopen: wat zijn de kosten?

Als het moment nadert dat je cv-ketel aan vervanging toe is, kan overschakelen op een warmtepomp een verstandige volgende stap zijn. Een warmtepomp is niet alleen een efficiënte manier om op je energiekosten te besparen, maar draagt ook bij aan een beter klimaat. Dit maakt het een investering waar zowel jij als het milieu van profiteert. Daarbij is het echter wel belangrijk om te kijken wat de kosten van een warmtepomp kopen zijn. Bovendien vergt de transitie naar een warmtepompsysteem een grondige voorbereiding. Vragen over de vloerverwarming, hoeveel warm water je dagelijks nodig hebt en de optimale locatie voor de buitenunit moeten eerst worden beantwoord. Ook is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van het installatieproces.

Kosten warmtepomp
ISDE subsidie warmtepomp

Subsidie voor het kopen van een warmtepomp

Overweeg je de overstap naar een warmtepomp als duurzame oplossing voor je woning? Dankzij de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt dit financieel een stuk aantrekkelijker. Maar wat kun je precies verwachten qua subsidiebedragen en welke factoren spelen hierbij een rol?

De populariteit van warmtepompen als duurzame energieoplossing heeft een grote vlucht genomen, mede door de steun van de overheid in de vorm van subsidies. De ISDE-regeling is speciaal in het leven geroepen om huiseigenaren te stimuleren duurzame energieproducten aan te schaffen, zoals een warmtepomp.

Warmtepomp subsidiebedrag

Het exacte subsidiebedrag dat je kunt ontvangen, hangt sterk af van het soort warmtepomp en het vermogen ervan. Zo ontvang je voor een hybride warmtepomp op buitenlucht tussen de € 1.950 en € 3.000. Ga je echter voor een volledig elektrische warmtepomp? Dan kun je rekenen op een subsidie van € 1.950 tot € 3.750, volgens bronnen van Milieu Centraal. En een extra bonus: combineer je de warmtepomp met een isolatiemaatregel, dan stijgt de subsidie voor die isolatiemaatregel.

Sinds 1 januari 2022 zijn de algemene subsidiebedragen voor warmtepompen via de ISDE-regeling verder verhoogd. Voor installaties uitgevoerd in 2022 en daarna liggen deze tussen de € 500 en € 10.000.

Een duurzame investering in de vorm van een warmtepomp wordt zo niet alleen aantrekkelijk voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zorg dat je goed geïnformeerd blijft over de laatste ISDE-subsidie informatie en maak een weloverwogen keuze voor een groenere toekomst.

Warmtepomp advies

Welke warmtepomp voor jou het meest geschikt is, wordt bepaald door verschillende factoren: de staat van je woning, je budget, je energieverbruik en meer. Voor nieuwbouwwoningen zijn geothermische warmtepompen, zoals water-water- en grond-watersystemen, vaak de beste keuze. Maar wat als je woning minder goed geïsoleerd is, of als je niet wilt investeren in het vervangen van je hoge-temperatuurradiatoren? In dat geval biedt een hybride warmtepomp uitkomst. Voor diegenen in een appartement die hun elektrische verwarming willen vervangen, is een lucht-luchtwarmtepomp vaak ideaal.

Realiseer je dat adviezen over warmtepompen en hun geschatte kosten kunnen variëren per installateur.

Een gouden tip: vergelijk altijd voorstellen van verschillende professionals. Zo ben je verzekerd van het meest uitgebalanceerde en passende warmtepompadvies voor jouw situatie.

Online-energieadviesgesprek-warmteverliesberekening

Persoonlijk advies krijgen over de warmtepomp

Wil je van een gasgestookte woning overstappen op een warmtepomp? Dan word je wellicht overspoeld met vragen. Is je huis geschikt voor een volledig elektrische of hybride warmtepomp? Welk type sluit het best aan bij jouw woning? Zijn er duurzaamheidsinitiatieven die voorrang moeten krijgen? Juist vanwege deze variabelen is het cruciaal om te starten met deskundig, persoonlijk advies. Dit garandeert een efficiënte energiebesparing, afgestemd op jouw unieke situatie.

Geen enkele woning is hetzelfde, en elk huis heeft zijn specifieke behoeften – van bouwstijl en isolatie tot zonligging. Wat voor een goed geïsoleerde hoekwoning werkt, is niet per se ideaal voor gestapelde bouw. Win daarom persoonlijk advies van een expert in. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen investeert in een product, maar in een oplossing die comfort, duurzaamheid en besparingen voor de lange termijn biedt. Wij staan klaar om je op de best geïnformeerde weg te begeleiden.

Energieadvies online

Bij gaslozewoningen.nl krijg je een op maat gemaakt energieplan, gebaseerd op gedegen advies omtrent energiebesparing en efficiëntie. Het belangrijkste aspect? We analyseren en berekenen nauwgezet of een warmtepomp de ideale optie is voor jouw woning. Elk huis en elke woonsituatie is uniek. Daarom zetten we voor de creatie van het energieplan geavanceerde software in en doorgronden we jouw specifieke behoeften door gerichte vragen te stellen. Tijdens een online overleg pakken we eventuele onduidelijkheden aan en bespreken we jouw situatie in detail. Zo garanderen we dat je altijd een goed onderbouwd advies ontvangt. Onze jarenlange ervaring stelt ons in staat om je professioneel te begeleiden bij de duurzame transitie van je woning.

Online Energieadviesgesprek met warmtepomp offerte

Besparing warmtepomp

Voor huiseigenaren die hun energiekosten willen verlagen, is een warmtepomp een uitstekende keuze. Afhankelijk van de woningisolatie, het woningtype en het aantal inwoners kan een warmtepomp aanzienlijke besparingen opleveren. Volgens experts van Milieu Centraal kan een gemiddeld geïsoleerde hoekwoning met drie bewoners jaarlijks tussen de € 650 en € 800 besparen. Zeker in vergelijking met traditionele hr-ketels.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de efficiëntie van een warmtepomp wordt gemaximaliseerd in goed geïsoleerde woningen. Vooral in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Overweeg ook de locatie en grootte van je woning. Zo heeft een tussenwoning over het algemeen een lager energieverbruik dan een vrijstaand huis.

Daarnaast bieden zonnepanelen huiseigenaren een extra manier om te besparen op hun energierekening. Door te kiezen voor zonnepanelen boven een traditioneel verwarmingssysteem, kunnen veel woningbezitters hun investering al binnen vijf jaar terugverdienen. Kortom: voor wie milieubewust en kostenbesparend wil leven, zijn zowel warmtepompen als zonnepanelen ideale investeringen.

geld besparen met warmtepomp
Warmtepomp advies op maat

Warmtepomp installeren

Waar de hr-ketel vaak meer verwarmingscapaciteit biedt dan strikt noodzakelijk is voor een woning, is de installatie van een warmtepomp veel preciezer. Het succes en de efficiëntie van een warmtepomp hangen af van een zorgvuldige planning, die volledig is afgestemd op de specifieke eigenschappen en behoeften van de woning.

Enkele belangrijke overwegingen zijn:

  • De te verwarmen ruimte in kubieke meters.
  • Het type verwarmingssysteem (vloer, wand, radiatoren) en hun plaatsing.
  • De keuze van bestaande radiatoren.
  • Het aantal bewoners dat van de warmwatervoorziening gebruikmaakt.
  • De geschatte hoeveelheid verbruikt warm water.
  • Jouw gewenste verwarmingscomfort.

Elke warmtepompinstallatie is uniek. Denk hierbij aan variabelen als het wel of niet hebben van een boiler, de keuze tussen binnenunits, buitenunits of split-units, en de overweging om voorverwarming met ventilatielucht te gebruiken.

Hoewel dit wellicht overweldigend klinkt, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Bij ons werken ervaren specialisten, die een warmtepompinstallatie met lage-temperatuurradiatoren kunnen ontwerpen die perfect past bij jouw situatie. Hoewel de meeste warmtepompen geschikt zijn voor bestaande systemen, kunnen nieuwe verwarmingsinstallaties efficiënter zijn. De levensduur van een warmtepomp is zo’n 15 jaar. Een onjuiste inschatting kan betekenen dat je voor die periode vastzit aan een suboptimale installatie, wat financiële implicaties kan hebben.

Afgiftesysteem warmtepomp

Het afgiftesysteem vormt een cruciale schakel in elke warmtepompinstallatie, waarbij de gekozen afgiftetemperatuur doorslaggevend is voor de algehele efficiëntie. Deze factoren spelen ook een belangrijke rol in de selectie van het juiste conversiesysteem.

In het verleden werden traditionele verwarmingsradiatoren standaard in de meeste Nederlandse woningen geplaatst. Voor optimale efficiëntie van warmtepompen zijn echter lage-temperatuursystemen nodig, zoals vloer- en wandverwarming, en die zijn in opkomst.

Traditionele radiatoren: Het meest voorkomende afgiftesysteem in Nederland. Water stroomt door de radiatoren en geeft zijn warmte af aan het radiatormetaal. Vervolgens straalt de warmte uit naar de omgeving. Om deze warmteafgifte efficiënt te laten verlopen, is een hoge watertemperatuur nodig. Oorspronkelijk was dat 90°C, maar dit is verminderd naar ongeveer 60°C. Het advies is de bestaande radiatoren te vervangen, zodat het huis kan worden verwarmd met een warmtepomp.

Lage-temperatuurverwarming (LTV): Hedendaagse huizen kiezen vaak voor vloer- of wandverwarming. Hierbij zijn de leidingen geïntegreerd in de vloeren of muren, waardoor het gehele oppervlak een verwarmingselement wordt. Vanwege dit grote afgifteoppervlak kan de watertemperatuur bij deze systemen lager zijn dan bij conventionele radiatoren, wat ze tot perfecte LTV-oplossingen maakt.

Afgiftesysteem vloerverwarming voor warmtepomp

Warmtepomp en vloerverwarming

Een warmtepomp is een uitstekende keuze voor duurzame en energie-efficiënte woningverwarming, vooral wanneer gecombineerd met vloerverwarming. Samen vormen ze een ideale combinatie, die het energieverbruik vermindert en het warmtecomfort verhoogt.

Dit komt doordat deze systemen woningen beter verwarmen bij lagere aanvoertemperaturen. Terwijl traditionele radiatoren vaak een temperatuur van rond de 65°C nodig hebben, vereist vloerverwarming slechts ongeveer 35°C. Dit houdt in dat het door de warmtepomp verwarmde water, wanneer gecombineerd met vloerverwarming, op een lagere temperatuur kan werken. Hierdoor heeft de warmtepomp minder stroom nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit vermindert het warmtepomp- en elektriciteitsverbruik, wat resulteert in lagere energiekosten.

Bijkomend voordeel: systemen zoals wand- en plafondverwarming werken op dezelfde manier als vloerverwarming en zijn dus ook uitstekend te combineren met warmtepompen.

Stadsverwarming en warmtepomp

Ook woningen met een aansluiting op stadsverwarming kunnen met een warmtepomp aanzienlijk besparen op energie. Als het koud is, werkt een warmtepomp vaak samen met een traditioneel verwarmingssysteem om een efficiënte en constante warmtebron te garanderen. In sommige gevallen kan deze besparing oplopen tot wel twee derde van het totale energieverbruik. Uit recente praktijkervaring blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse besparing rond € 400 ligt, waardoor een warmtepomp zich binnen ongeveer zeven jaar terugverdient. Deze terugverdientijd maakt investeren in een warmtepomp even aantrekkelijk als investeren in zonnepanelen.

Het voordeel van stadsverwarming is dat het naadloos kan worden gecombineerd met een warmtepomp. Tijdens koudere dagen kan de stadsverwarming de rol van de warmtepomp deels of volledig overnemen. Hierdoor profiteer je van een constante aangename binnentemperatuur én een aanzienlijke besparing op je energierekening.

Warmtepomp en stadsverwarming
Elektrische warm water boiler kopen

Elektrische verwarming of warmtepomp

De meeste duurzaam geproduceerde energie betreft elektriciteit die via zonnepanelen of windmolens wordt opgewekt. Elektriciteit is uiterst geschikt voor verwarmingsmethoden als verwarmingsspiralen of infraroodpanelen, met rendementen die de 100% benaderen.

Wanneer deze elektriciteit wordt ingezet voor een warmtepomp, kan het rendement in veel gevallen zelfs oplopen tot boven de 500%. Dat betekent dat voor elke geleverde kWh elektriciteit – bijvoorbeeld afkomstig van zonnepanelen – de warmtepomp 5 kWh aan warmte levert. Ter vergelijking: bij een elektrische radiator is zowel de input als de output 1 kWh. Hierdoor is een warmtepomp vijf keer efficiënter, wat deze verwarmingsmethode een logische keuze maakt.

Bij de transitie naar een duurzamere levensstijl is het niet alleen van belang om duurzame energie op te wekken, maar ook om het elektriciteitsverbruik kritisch onder de loep te nemen. Driekwart van het energiegebruik in een huishouden is gerelateerd aan verwarming, dus daar valt veel te winnen. Hoe efficiënter het verwarmingstoestel, hoe minder zonnepanelen er nodig zijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet elke vorm van elektrische verwarming per se duurzaam is. Veel methodes zijn namelijk energie-intensief, waardoor zonnepanelen vaak niet voldoende opwekken en er aanvullende netstroom nodig is. Warmtepompen zijn echter energie-efficiënt. Ook infraroodverwarming kan trouwens zuinig zijn, mits op een gerichte manier toegepast.

Koelen met warmtepomp

Warmtepompen zijn een veelzijdige oplossing, die zich niet alleen lenen voor verwarming maar ook voor koeling. in de zomer kan hun werking namelijk worden omgekeerd om warmte uit een ruimte te onttrekken en deze naar buiten te verplaatsen. Hiermee functioneert de warmtepomp in feite als een energie-efficiënte airconditioner. Deze efficiëntie betekent minder energieverbruik en een lagere CO2-uitstoot.

Neem als voorbeeld de traditionele airco, die koele lucht produceert vanuit een buitenunit. Wanneer zo’n systeem ook kan verwarmen, spreken we van een lucht-luchtwarmtepomp. Maar deze heeft een beperkt bereik en is vaak alleen effectief in een specifieke ruimte. Voor een uitgebreidere warmteverdeling in een woning is koppeling met de cv-installatie nodig, waarbij water als overdrachtsmedium fungeert.

Een interessante uitbreiding hiervan is het gebruik van water voor koeling. Tijdens warme maanden kan koud water door systemen als vloerverwarming worden geleid. Dat zorgt voor een uniforme koeling van het gehele huis. Dit type koeling stelt echter wel bepaalde eisen aan de infrastructuur van de woning en aan de cv-installatie zelf.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Hoeveel zonnepanelen nodig voor warmtepomp?

Hoeveel zonnepanelen een warmtepomp nodig heeft, hangt af van diverse elementen. Neem bijvoorbeeld een gemiddeld huishouden met een thermisch verbruik van 10.000 kWh op jaarbasis. Gedeeld door 3,5 krijg je een waarde van 2.857 kWh. Dit staat voor het jaarlijkse elektrische verbruik van je warmtepomp. Rekening houdend met het feit dat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh per jaar genereert, heb je 9 tot 10 zonnepanelen nodig om dit verbruik te dekken. De efficiëntie van de warmtepomp speelt hierin ook een belangrijke rol. Bij een warmtepomp met een hogere efficiëntie, zoals een SCOP van 5, daalt het elektrische verbruik naar 2.000 kWh per jaar. Dit betekent dat je voor zo’n efficiënte warmtepomp slechts 6 tot 7 zonnepanelen nodig hebt.

Warmtepomp subsidie

Ben ik verplicht een warmtepomp te kopen?

Door bijgestuurde klimaatplannen en stijgende gasprijzen, wordt de urgentie van onze energietransitie steeds duidelijker. Om die overgang te faciliteren, is besloten dat de overheid dit gaat stimuleren door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, met speciale aandacht voor (hybride) warmtepompen. Wanneer je een hybride warmtepomp aanschaft, heb je een laag gasverbruik. Tegelijkertijd heb je wel meer stroom nodig.

Hoewel het vanaf 2026 verplicht wordt om bij vervanging van je verwarmingsketel over te stappen op een (hybride) warmtepomp, kun je in 2023 nog kiezen voor andere opties. Het kabinet werkt momenteel hard om voor 2026 een definitieve normering vast te stellen. Deze normering zal hogere eisen stellen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties, om zo alle betrokken partijen, van installateurs tot gebouweigenaren, duidelijkheid te bieden.

Daarnaast is er sinds 1 februari 2022 nieuwe regelgeving voor ingrijpende renovaties. Als je minimaal 25% van je totale gebouwschil renoveert en deze werkzaamheden vergunningplichtig zijn, ben je verplicht om een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken. Dit kan met zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers. De exacte hoeveelheid hernieuwbare energie die je moet opwekken hangt af van een complexe berekening tussen het dakoppervlak en de gebruiksoppervlakte na de renovatie. Gelukkig kunnen vakmensen deze berekening voor je uitvoeren.

Tevreden klanten

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Marcel

Verstand van zaken en prettig om mee te werken

Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

Onze warmtepomp tips:

aardwarmte warmtepomp
Aardwarmtepomp
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp